image_intro_alt

Program Willa Plus to uwłaszczenie na państwowym majątku. „Premier powinien zdymisjonować ministra Czarnka”

- Sprzedaż tej nieruchomości była ustawiona. Gdyby premier miał jaja to po takim numerze powinien wyrzucić na zbity pysk ministra Czarnka – mówił poseł Tomasz Trela podczas spotkania z dziennikarzami, które odbyło się przed willą przy Łowickej 39A w Warszawie. Ten budynek był jednym z wielu zakupionych od Polskiego Holdingu Nieruchomości przez organizacje powiązane z politykami PiS, za pieniądze z budżetu państwa.

Zdaniem Lewicy Program Rozwój Potencjału Infrastrukturalnego Podmiotów Wspierających System Oświaty realizowany przez Ministerstwo Edukacji i Nauki to uwłaszczenie na państwowym majątku. - Ta willa został sprzedana za 5,5 mln zł. Można powiedzieć, że skoro za tyle została sprzedana, to tyle jest warta, gdyby nie jeden drobny szczegół- właścicielem tej willi jest Polski Holding Nieruchomości, który jest nadzorowany przez ministra Jacka Sasina. A kto kupił ten budynek? Politycy PiS, bo przecież w Fundacji Polska Wielki Projekt zasiadają przedstawiciele PiS-u: wicepremier Piotr Gliński, eurodeputowani Ryszard Legutko i Zdzisław Krasnodębski – mówił poseł Trela.

Doniesienie do NIK

- Jeżeli przyjrzymy się złożonym ofertom, to mają one błędy formalne, są tam zmieniane adresy i z tych powodów powinny one odpaść. Złożyliśmy w tej sprawie zawiadomienie do NIK i mamy nadzieję, że to postępowanie konkursowe zostanie sprawdzone – zwróciła uwagę posłanka Monika Falej

- Warto zauważyć, że niektóre z tych organizacji powstało na trzy dni przed końcem terminu złożenia ofert w konkursie. Zatem jak nieistniejąca organizacja wspierała edukację czy szkolnictwo? Jako działaczka organizacji pozarządowych wiem, że aby ubiegać się o dotacje, zwłaszcza wielomilionowe, należy mieć historię, w tym rozliczenia publicznych pieniędzy. W moim przypadku trwało to około 10 lat, aby zbudować taką historię, aby móc sięgać po tak duże pieniądze – poinformowała.

Niejasności związane z oceną ofert

- Moja organizacja wykonywała pracę na rzecz ludzi, a tutaj PiS kupuje sobie za publiczne pieniądze na przyszłość. Te dotacje to jest owoc z zatrutego drzewa, które przyniosą straty dla społeczeństwa, ale korzyści dla działaczy PiS – podsumowała.

Uwłaszczenie się działaczy PiS

- Możemy sobie wyobrazić taki scenariusz: spotykają się panowie Sasin, Czarnek i Gliński z panem Kaczyńskim przy ulicy Nowogrodzkiej, podczas którego zastanawiają się co można zrobić, żeby uwłaszczyć się na polskim majątku i zabezpieczyć swoje interesy na wypadek przegranych wyborów. Wpadają na genialny pomysł: Ty Czarnej ogłosisz konkurs, my do niego przystąpimy, a Jacek wystawi na sprzedaż nieruchomość – stwierdził poseł Tomasz Trela

Lewica domaga się wyjaśnień od ministra Jacka Sasina

Posłowie Lewicy poinformowali, iż w sprawie wilii przy ul. Łowickej 39A złożyli interwencje poselską, aby „aby dowiedzieć się absolutnie wszystko na jej temat”. - Kto wystawił ją na sprzedaż? Kto dał zgodę na jej zbycie za 5,5 mln zł? Czy były wykonane operaty szacunkowe? Jeżeli tak to kiedy i kto je wykonał? Czy były wystawione ogłoszenia i gdzie się one pojawiły? Jeżeli w sieci, to ile razy kliknięto tę informację? Chcemy się dowiedzieć, ile kosztował remont tej wilii. Z naszych informacji wynika, iż ten budynek w 2009 r. przeszedł gruntowaną modernizację pod okiem konserwatora zabytków, co oznacza, że te koszty były znacznie wyższe od remontu bez udziału takiego konserwatora. Prosimy też o informację kto wynajmował tę willę na przestrzeni ostatnich dwudziestu lat i jakie pożytki z tego płynęły. Może się okazać, że wynajem tego budynku był znacznie bardziej korzystny niż sprzedaż – poinformował poseł.

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera!